WAT IS BEELDENDE THERAPIE?

Beeldende therapie is een ervarings- belevingsgerichte behandelmethode die wordt ingezet bij emotionele en psychische klachten die een belemmering vormen, zijn in het dagelijks functioneren.

Als je het moeilijk vindt om over je gevoelens te praten, of als woorden alleen niet toereikend zijn om aan te geven wat je voelt of dwars zit, dan kan beeldende therapie uitkomst bieden. Het is een vorm van therapie, waarbij ik gebruik maak van teken en schildermaterialen maar ook van klei, speksteen, collages, schrijfopdrachten, gedichten, metaforen en muziek luisteren. 

Beeldende therapie wordt ingezet om gevoelens, gedachten bewust of onbewust zichtbaar te maken en richt zich op verandering, ontwikkeling en/of acceptatieprocessen. 

Door opdrachten en vrij werk word je gestimuleerd om je te uiten in kleuren, vormen, associaties en beeld. Zo kom je dichter bij je eigen belevingswereld en krijg je meer inzicht in waar je mogelijkheden, beperkingen en kwaliteiten liggen. Ieder beeld is uniek en dat wat je maakt is zichtbaar, tastbaar en blijvend wat houvast biedt bij het veranderings- en verwerkingsproces.

Beelden verhelderen je woorden en kunnen fungeren als een spiegel. Het verheldert je situatie, ordent gedachten en maakt emoties toegankelijk en hanteerbaar.

“Om je gezicht te zien gebruik je een spiegel;
om je ziel te zien een kunstwerk.”

(George Bernard Shaw)

VOOR WIE?

Beeldende therapie is geschikt voor iedereen die affiniteit heeft om met beeldende materialen aan de slag te gaan. Je hoeft niet “creatief” te zijn of mooi te kunnen tekenen. Het gaat om het doen op zich en wat daarbij wordt ervaren. 

Er bestaat geen goed of fout tijdens het werken met de opdrachten je kunt dingen uitproberen en nieuwe dingen ontdekken. Sommige mensen praten zoveel dat ze het contact met het onderliggende gevoel kwijt zijn geraakt of kunnen niet de juiste woorden vinden. Anderen hebben weer meer moeite met het uiten van hun gevoelens waarbij een beeld soms meer zegt dan 1000 woorden.